Новини

27 март 2015

BMW „кръстоса” автоматична трансмисия с навигация

Идеята за взаимодействие между различните агрегати и навигацията в автомобила не е нова. При някои модели адаптивното окачване „се съветва” с навигационната система, за да може по-отрано да избере оптималния режим на работа. В BMW са взели решение да тръгнат по друг път, като свържат навигацията и автоматичната си скоростна кутия и по този начин да направят управлението на 1-Series още по-спортно.

Пример за подобно нещо е ситуация на пътя, при която навигационната система съобщава на електрониката на скоростната кутия, че предстои сериозен завой. В такъв случай трансмисията започва по-рано да сваля предавките, като помага на шофьора да премине през завоя без да спира да подава газ.

В случай, че по маршрута на автомобила няма завои, а се очертава дълга права, то автоматичната скоростна кутия действа по точно обратен начин. След като бъде „уведомена” от навигацията, тя започва да повишава предавките, като прави управлението по-комфортно и същевременно пести гориво.

Обновеното BMW 1-Series бе представено в началото на тази година. Все още не е ясно кога то ще може да разчита на новата технология.

 

Източник: Automedia