Новини

19 юли 2019

BMW М нарушава свое правило заради Supra

Съществува, макар и неособено голяма вероятност възродената Toyota Supra да получи най-мощната си версия, задвижвана от двигателя на следващото BMW M3. Това обясни пред списание Autocar президентът на М дивизията на BMW Маркус Флаш, като става въпрос за двигателя S58 – редови 6-цилиндров мотор с две турбини, чиято мощност може да достигне 530 конски сили.

Флаш много предпазливо коментира темата, като се застрахова, че до момента няма конкретно искане от страна на японците за този двигател и допълва, че подобно решение ще е трудно за BMW.

„При нас е правило, че BMW не предлага на други компании М-двигатели, тъй като те са една от най-силните страни на моделите на нашето подразделение. Мисля, че подобно решение ще бъде прието трудно от нашия екип. Но никога не трябва да казваме никога”, обясни Флаш.

И за да е по-ясно колко рядко се случва това, за последно М-мотор на BMW беше доставен на друга компания през 90-те години, когато McLaren създаде легендата F1 с V12 двигателя S70 на борда.

В момента Toyota използва 3,0-литровия B58 на BMW, като японската компания обяви, че мощността му е 335 конски сили, но на диното резултатите бяха други – 400 конски сили. А евентуалното включване на S58 в гамата на Supra ще вкара модела в групата на колите с над 500 конски сили.

 Източник: Automedia.bg