Новини

10 януари 2018

BMW M5 постави световен рекорд по дрифт

Спортният седан беше дозареден с гориво по време на движение

Новото поколение на седана BMW M5 постави нов световен рекорд по продължителен дрифт, като се движи по този начин цели 8 часа и измина 374,17 км. Запис с основните моменти от изпълнението бяха публикувани в страницата в YouTube на американското подразделение на баварската марка.

Рекордът е регистриран в тестовия център BMW Performance в Южна Каролина. Зад волана на автомобила е инструкторът по майсторско шофиране в школата BMW Performance - Йохан Шварц, който завъртя над 2000 обиколки. Така BMW M5 подобри постижението на Toyota GT86, която през лятото на 2017 г. премина с дрифт 165 км.

По време на 8-часовото дрифтиране седанът е зареждан цели 5 пъти, като това става в движение. Ускоредно с автомобила застава BMW M5 от предишното поколение, като от него се прехвърля гориво. Така баварците записват още един рекорд – по синхронен дрифт, тъй като двете коли се движат с контролирано поднасяне в продължение на 63,16 км.

И двете постижения за записани в Книгата на рекордите Гинес, като представител на организацията е присъствал на трасето през цялото време.

Новото BMW M5 разчита на 4,4-литров V8 с две турбини, развиващ 600 к.с. и 750 Нм. Моторът работи в комбинация с 8-степенна автоматична скоростна кутия. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 3,5 секунди, а максималната скорост с допълнителен пакет M Driver’s Package е 305 км/ч.

Снимка и видео: BMW

Източник: Automedia.bg