Новини

8 март 2016

BMW обяви плановете си за следващите 100 години

Баварската марка отбелязва вековния си юбилей

Една от най-популярните автомобилни марки – BMW, навършва днес (7 март) 100 години. Компанията се намира в отлична форма, като е лидер в премиум сегмента, но не се задоволява с това. Един от шефовете на BMW AG – Клаус Фрьолих, разкри какво трябва да очакваме през следващите 100 години.

Пред агенция „Ройтерс” топ мениджърът (на снимката) обяви, че през следващите 5 години една от основните цели пред BMW е създаването на конкурентен безпилотен автомобил. За целта компанията смята да привлече нови специалисти, които до попълнят инженерния отдел на марката.

„Главното при безпилотните автомобили не е металът (той отдавна е изобретен и работи прекрасно), а изкуственият интелект, който да управлява метала – коментира Фрьолих. – Именно за създаването на подобен интелект в момента се харчат милиарди долари в цял свят. В тази насока се трудят най-големите автоконцерни и IT компании, като BMW няма как да бъде встрани от този процес.”

Топ мениджърът допълни, че първата крачка в тази насока е увеличаването на броя на програмистите в компанията поне 4 пъти. Сега техният брой във всички поделения на BMW по света е 30 000 души, като на тях се падат около 20% от разработките. Според Фрьолих този процент трябва да се увеличи поне до 50.

„Разбира се, назначаването на програмисти не трябва да става за сметка на собствените ни инженери, които са голямата гордост на BMW. Напротив, трябва да увеличим щата, което е една огромна инвестиция. Ние обаче няма как да си позволим да изостанем от най-новите тенденции”, обясни още Фрьолих.

В BMW обаче са на мнение, че в Германия няма необходимите кадри, тъй като местните университети не са успели да реагират на бързо променящите се реалности и съответно да „произведат” нужните IT специалисти от висока класа. Затова и интелектуалният потенциал на фирмата ще се търси от Северна Америка и най-вече от Силициевата долина, където повечето автомобилни производители откриха свои изследователски центрове.

Друга цел, която са си поставили баварците, е да се превърнат в един от водещите в света производители на хибриди и електромобили. За целта BMW ще продава технологиите си и на по-малки компании. Този процес вече е стартирал, като още през ноември миналата година BMW е поела инженерното обновяване на хибридните агрегати на китайската компания Karma Automotive, която започва да предлага своите нови хибриди на пазарите в САЩ и Китай.

Снимка: BMW

Източник: Automedia