Новини

9 ноември 2017

BMW обмисля строежа на фабрика в Русия

Възможното място на инвестицията е Калининград

Германският производител на автомобили BMW планира строежа на нов завод в Русия. За възможно място на фабриката се спряга Калининград, съобщи самият производител, след като информация за намеренията изтече в руския „Ведомости“.

 

BMW гледа на Русия като на растящ пазар и обмисля „бъдеща активност във връзка с нов завод“, се казва в становището на компанията. Според медийната публикация инвестицията ще е на стойност няколкостотин милиона евро.  

 

 

В Русия BMW си сътрудничи от 1999 г. с базирания в Калининград производител „Автотор“, който строи по договор с мюнхенската компания автомобили с марката BMW за руския пазар.

„На базата на дългогодишното ни присъствие в Калининград, на атрактивната инвестиционна среда и на плановете на местните власти да ги насърчават още повече, ние обмисляме именно Калининград като възможно място за инвестициите“, се казва в становището.

Според наличната информация вече са били проведени разговори с регионалните власти в анклава Калининград и с „Автотор“, но все още няма взето решение. „BMW Group наблюдава внимателно пазарната ситуация и регулаторните рамкови условия“, се казва още в становището.

В момента руската икономика се възстановява от дълбоката криза, която предизвикаха сривът на петролните цени и западните санкции след руското анексиране на украинския полуостров Крим.

 

Източник: Investor.bg