Новини

6 юли 2015

BMW показа стар водороден прототип

Инженерите на компанията са успели да запазят в тайна екологичното превозно средство, което според информацията е било завършено до голяма степен още през 2012 година. Прототипът е базиран на хибрида i8, но реално е коренно различен от него.

Под предния капак на машината не е поставен познатия високоефективен бензинов мотор с три цилиндъра, а горивна клетка. Резервоарът за водород пък се помещава в централния тунел на автомобила. Задвижващият електромотор, развиващ 242 к.с., е поставен на задния мост.

Водородният прототип се отличава и с различен дизайн, доминиран от по-ъгловата предна част, черен матов цвят, различни брони и преден капак.

Допълнителна информация не е разпространена, но от BMW подчертават, че работят по водородни технологии от над 15 години. Съобщава се също така, че "след договореното през 2013 година сътрудничество с Toyota Motor Corporation се откриват нови възможности до 2020 година да стартира вграждането на тестваните компоненти в един Fuel Cell Electric Vehicle (FCEV)".

 

Източник: Automedia