Новини

2 август 2018

BMW пръв вдигна цените заради търговската война

Произведените в САЩ всъдеходи X5 и X6 вече се продават по-скъпо в Китай

Германската компания BMW повиши цените за китайските потребители на някои модели, които внася в страната от САЩ. Така баварците станаха първият автомобилен производител, който вдигна цените заради търговската война между двете страни. Агенция Ройтерс цитира BMW, според която от 30 юли всъдеходите X5 и X6 се продават в Китай по-скъпо съответно с 4% и 7%.

В началото на юли китайските власти увеличиха тарифите за внос на много американски стоки, включително за автомобили, при които митото скочи с 40%. По този начин текущото увеличение на цената от страна на BMW покрива само малка част от новите тарифи, като експертите свързват това с жестоката конкуренция на китайския автомобилен пазар. По-рано американската Ford заяви, че засега няма да повиши цените на автомобилите, продавани в Китай.

Такова намерение наскоро обяви Tesla, която обаче не може засега да бъде отнесена към големите автомобилни производители. Много други компании, като Audi, Porsche и Maserati, няма да усетят увеличението на тарифите, защото произвеждат колите си в Европа. Напротив - те могат да внасят автомобилите си в Китай по занижените с 15% в началото на мита.

Миналата година BMW експортира в Китай повече от 100 000 автомобила, произведени в САЩ. Както посочи компанията, "BMW е за свободната търговия, но ние не може да не предприемем действия в отговор на промените на пазара".

Снимки: BMW

Източник: Automedia.bg