Новини

2 август 2018

BMW предпочете Унгария пред България за новия си завод

Инвестицията е за 1 милиард евро, откриват се 1000 нови работни места

Германският гигант BMW Group е избрал Унгария за строителството на новия си завод за автомобили, съобщава кореспондентът на Bloomberg Оливер Захгау. По-късно компанията потвърди официално новината. Инвестицията е на стойност 1 млрд. евро, а самото строителство ще започне в началото на идната година край Дебрецен. 

Новината е разочароваща за опитите на България да привлече на своя територия крайно производство на автомобили. Не е тайна, че BMW бе най-сериозният прицел на опитите на икономическия министър Емил Караниколов и бившия президент Росен Плевнелиев да доведат голям завод у нас. 
Плевнелиев, който е в управата на Автомобилен клъстер България, и Караниколов дори направиха международно "роудшоу" в края на зимата с тази цел. Бившият президент се срещна с главния изпълнителен директор на BMW Харалд Крюгер. 

Заводът в Унгария ще е първата нова мощност на баварския гигант в Европа от почти 20 години насам. Засега няма информация какви модели ще се произвеждат там. Не е трудно да се предположи обаче, че става дума за по-големите SUV модели като X5 и X6, които сега се правят почти изцяло в американския завод на компанията в Спартанбърг. Очертаващите се по-високи мита и други търговски бариери между ЕС и САЩ вероятно са подтикнали германците да потърсят алтернативна локация. Преди по-малко от година главният им стратег Клаус Фрьолих сподели пред "КОЛЕЛА" и Automedia.bg, че BMW не планира нови производствени мощности в Европа. 

Капацитетът на новия завод ще е 150 000 автомобила годишно, а откритите работни места - около хиляда. "Засилваме активността си в Европа, за да съхраним баланса в производството между Азия, Америка и нашия собствен континент", заяви Харалд Крюгер в официално изявление. 

Решението на баварците засилва ролята на Унгария, която вече има на своя територия крайни производства на Mercedes-Benz, Audi и Suzuki, както и завод за двигатели на Opel/PSA. Миналогодишният принос на тези заводи към унгарската икономика се оценява на 29.5 млрд. долара, или близо 21% от Брутния вътрешен продукт.Безработицата в страната в момента достига рекордно ниския показател от 3.6 на сто. 

 

Източник: Automedia.bg