Новини

8 октомври 2015

BMW представи най-бързата си серийна кола

Пистовото купе е оборудвано със същия 3,0-литров туин-турбо двигател с 6 цилиндъра, който се предлага на стандартното BMW M4. Мощността на агрегата обаче е увеличена от 431 к.с. и 550 Нм на 500 к.с. и 600 Нм. Скоростната кутия е 7-степенна роботизирана с два съединителя.

Моторът е получил система за впръскване на вода, който позволява да се подобри неговата производителност и същевременно да се намали разхода на гориво, който според представител на BMW е 8,3 л/100 км. Тази технология дебютира при друг пистов модел на BMW - машината за безопасност в световния шампионат по мотоциклетизъм на писта MotoGP. Освен това BMW M4 GTS е получил и пренастроена система за бързо стартиране Launch Control.

Купето ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,8 секунди, което е с 0,3 секунди по-бързо от стандартното BMW М4. Максималната му скорост е 305 км/ч. От компанията-производител  разкриват, че машината е преминала "Северната дъга" на пистата "Нюрбургринг" за 7 минути и 28 секунди. Това е с 24 секунди по-бързо от обичайното М4.

Теглото на M4 GTS е намалено с 80 кг в сравнение със стандартния модел - 1510 кг. Това е постигнато благодарение на отказването от задните седалки, както и на използването на алуминиеви компоненти в системата за управление и окачването. Капакът и аеродинамичните елементи са от карбон. Сред тях са преден сплитер, задени дифузьор и голямо антикрило. Спирачните механизми са от карбон и керамика, а върху алуминиевите джанти са поставени гуми Michelin Pilot Super Cup 2.

В салона на купето се е появил спортен волан, обвит с алкантара и състезателни седалки с карбонов каркас. Срещу допълнително заплащане клиентът получава състезателен пакет Clubsport Package, включващ оранжев полукаркас, поставен зад седалките, 6-точкови колани и противопожарни колани.

Премиерата на автомобила пред публика ще се състои на автосалона в Токио. Цената на модификация, която ще бъде пусната в ограничен тираж от 700 бройки, все още не е известна.

 

Източник: Automedia