Новини

7 януари 2016

BMW създаде каска с head-up дисплей

На изложението в Лас Вегас се появи и мотоциклет с лазерни светлини

Интегрирани в мотоциклети високи технологии от автомобилния свят, това е един от акцентите на щанда на германската компания BMW на изложението за потребителска електроника CES в Лас Вегас.

Първият продукт представлява каска, към която е добавен head-up дисплей. Прожекционният дисплей е същият, който може да бъде открит в автомобилите на марката. Той е пълноцветен и може да бъде конфигуриран да представя в зрителното поле на водача най-различна информация - скорост, предупреждения, избрана предавка, информация за трафика и др.

В мотоциклетната си версия head-up дисплеят е интегриран в самата каска. Информацията се изобразява пред дясното око на водача, на специална прозрачна пластина. Настройките пък се извършват от контролер на кормилото. Системата предоставя и гласови команди.


BMW създаде каска с head-up дисплей


От BMW подчертават, че иновацията подобрява безопасността, тъй като шофьорът може да получи необходимата информация без да отмества поглед от пътя.

Другата иновация при мотоциклетите, която BMW представя в Лас Вегас, са лазерни светлини. Въпросните фарове са познати от новата Series-7 и BMW i8, като в мотоциклетната си версия дебютират на борда на концепцията BMW K1600 GTL.

Светлините предоставят плътна бяла светлина, като осветяват на цели 600 метра напред, или почти двойно в сравнение със стандартните светлини.


BMW създаде каска с head-up дисплей


Към момента обаче лазерните светлини няма да се предлагат за мотоциклетите BMW, тъй като технологията е прекалено скъпа за този ценови сегмент. По-широкото навлизане в автомобилния свят обаче трябва да редуцира цената на лазерните фарове и те да станат рентабилни както за по-достъпните автомобили, така и за мотоциклетите.

Изложението в Лас Вегас ще бъде отворено за посетители до 9 януари.Снимки: BMW

Източник: Automedia