Новини

9 юни 2016

BMW се ориентира към разработка на автономни машини

Поздразделението i на баварския концерн променя дейността си

Компанията BMW е променила дейността на своето подразделение i, което досега се бе специализирало в разработката на автомобили с хибридни и напълно електрически силови агрегати. Сега този отдел ще се занимава със съдаването на автономни автомобили, съобщава „Ройтерс”.

Причината за промяна на дейността на BMW i се дължи на ниските продажби на неговите модели. През 2015 г. от BMW i3 са продадени едва 25 000 бройки по цял свят. Затова и ръководството на компанията реши да отложи за 2021 г. пускането на следващия модел от серия i, като вместо върху него да се съсредоточи върху създаването на автопилот.

Промяната се дължи и на още една причина. Част от топ-мениджърите, разработвали BMW i3 и i8 – Карстен Брайтфелс, Дирк Абенрот, Бенуа Якоб и Хенрик Вендерс, напуснаха компанията и преминаха на работа в китайската Future Mobility, която е част от концерна Tencent.

Системите за автономно управление ще помогнат на BMW да се конкурира с компании като Uber и Lyft, но на баварците няма да им се налага да плащат на шофьорите. Според някои информации германският производител вече търси партньор за проекта, като най-вероятно това ще бъде китайска фирма.

Следващият автомобил от серията i на BMW трябва да излезе през 2108 г., като това ще бъде роудстър i8. А за 2021 г. е насрочето пускането на седан i5, който да се конкурира с Tesla Model S.

Снимка: BMW
 

Източник: Automedia