Новини

10 август 2015

BMW ще предсказва действията на светофарите

Приложението се казва EnLighten и показва на водача текущото състояние на светофара, към който се приближава автомобилът. Освен това системата води обратно броене до смяна на сигнала, а съща така анализира скоростта на движение и разстоянието до кръстовището, като подсказва на шофьора дали да продължи да се движи или да започне да спира.

Технологията работи и със страничните секции на светофарите. Тя насочва своето внимание към тях в случай, че шофьорът на автомобила включи някой от мигачите си и се подготви за завиване.

На първо време системата ще работи само в САЩ, където в някои градове са поставени така наречените „умни светофари”. Авторите на приложението – компанията Connected Signals, обещава да увеличи значително техния брой, като предвижда и инсталирането им в Европа.

Любопитното е, че компанията Audi също тества аналогична система, но все още не е готова да я монтира на серийни автомобили. Приложението на BMW е достъпно в онлайн-магазините и може да бъде поръчано. То е достъпно единствено за моделите, оборудвани с функцията BMW Apps.

 

Източник: Automedia