Новини

19 юли 2019

BMW си избра нов шеф

Германският производител BMW Group избра нов глаен изпълнителен директор. Това е 55-годишният шеф на производството Оливер Ципсе, който ще управлява концерна през следващите 10 години.

Гласуването на Надзорния съвет се е провело в завода в Спартенбърг (САЩ), където е решено Ципсе за замени досегашния изпълнителен директор Халард Крюгер. Неговият договор изтича догодина, но той ще отстъпи поста си си още на 16 август. Основният конкурент на Ципсе за позицията беше Клаус Фрьолих, който отговаря за развойната дейност на концерна.

Главната задача на новия изпълнителен директор е да се опита да върне BMW на върха при производителите от премиум-сегмента, след като баварците отстъпиха тази позиция на Mercedes-Benz през 2016 г. Ципсе ще трябва да намери начини за инвестиция и развиване на електромобили и автономни системи - сфери, в които концернът отстъпи водещата си роляна на утвърдени конкуренти като Volkswagen Group и нови компании като Tesla.

Новият изпълнителен директор е инженер по образование, като започва работа в BMW през 1991 г. Като отговорник по производството Ципсе успя да разшири производствената мрежа на концерна в Унгария, Китай и САЩ, и помогна на компанията да реализира водещи в отрасъла маржове на печалба, въпреки относително малкия си мащаб.

Друга тежка задача пред новия шеф е да се справи с нарастващото напрежение в Борда на директорите, след като през първото тримесечие на 2019 г. автомобилното подразделение на BMW за първи път записа загуби. Те се дължат на спад в цените на автомобилите, породени от търговските войни между САЩ и Китай, и между САЩ и Европа.

Затова и едно от ключовите предизвикателства на Ципсе ще бъде именно обединяването на раздвоеното ръководство на BMW. Докато компанията се стремеше към по-задълбочено сътрудничество с конкурента Daimler през последните години, точно напрежението в управата забави вземането на решения и беше основен фактор за напускането на досегашния шеф, още преди изтичането на мандата му.

Снимка: BMW

Източник: Automedia.bg