Новини

16 март 2016

BMW вади от архива Х5 с V12 двигател

Моделът е по-бърз от Lamborghini Gallardo и Ferrari F430

BMW позабърсва прахта от редица свои уникални автомобили, които ще покаже по време на изложбата Amelia Island Concours d’Elegance. Един от тях е създаденият в един-единствен екземпляр X5 Le Mans.

Специалният автомобил е конструиран през 1999 година за да отбележи победата на BMW в 24-часовия маратон на Льо Ман.

Машината е оборудвана с допълнителни аеродинамични елементи, олекотени джанти, централно разположен ауспух, по-ниско окачване и спортен салон с четири състезателни седалки. Новите компоненти не са декоративни, а целят да обуздаят значително увеличената мощност на автомобила.

Под раздутия преден капак на X5 Le Mans е поставен V12 двигател. Той не е обикновен, зает е от състезателната кола за Льо Ман и развива 700 к.с.

Агрегатът работи с ръчна кутия с 6 степени и позволява на кросовъра да развива 100 км/час за по-малко от пет секунди. Максималната скорост е електронно ограничена на 310 км/час.

Макар и само прототип, X5 Le Mans представлява расова спортна кола. През 2001 година моделът преминава през Северната дъга на пистата Нюрбургринг за време от 7:49.92 мин, което по-добър резултат от постиженията на суперколи като Lamborghini Gallardo и Ferrari F430, сочи статистиката.

Amelia Island Concours d’Elegance се провежда този уикенд във Флорида, САЩ.

 

Източник: Automedia