Новини

27 май 2015

BMW възроди легендарна спортна машина

В случая абревиатурата „CSL“ означава „Coupé Sport Leichtbau“. Благодарение на използването на алуминий в предния и задния капак и калниците, както и стъклата от плексиглас, теглото на машината е с около 200 кг. по-ниско от това на серийния модел. За това помага и карбоновият композит (CFRP), от който е изградена голяма част от каросерията.

Външният вид на концепта е подчинен изцяло на динамиката, която е подчертана от аеродинамичните елементи, големите арки на калници, издължената предница и спойлерите на покрива и в задната част. Предният аеродинамичен елемент служи за вентилация на моторния отсек, докато крилете над предните колела осигуряват оптимално обтичане на автомобила.

Купето е получило преден сплитер от карбон, разположен под хромираната решетка на радиатора, чиято форма образува агресивна „усмивка” с два реда прорези за въздухозаборниците. Машината е оборудвана със светодиодни дневни светлини с лазерни елементи, странични престилки от карбон, както и камери, които заменят огледалата.

Салонът на BMW 3.0 CSL Hommage е оборудван с две спортни седалки с 6-точкови предпазни колани. Приборният панел е минимализиран, а уникалният волан е подобен на този, използван за самолетите-изтребители. Педалите са от алуминий, а тръбният каркас за безопасност е от карбон, като в него има интегрирана противопожарна система. Елементите в салона са от кожа, карбон, дърво и алуминий.

Засега от BMW не разкриват техническите характеристики на автомобила, като уточняват единствено, че той се задвижва от мощен 6-цилиндров двигател с електрически компресор eBoost.

 

Източник: Automedia