Новини

28 август 2018

BMW Z4 ще има и M-версия

Най-напомпаният роудстър на баварците се цели в клиентите на Porsche 718 Boxster

Новото поколение на BMW Z4 почти сигурно ще има и пълнокръвна М-версия, твърдят неназовани източници от компанията. Целта е кабриолетът да се бори за клиентите на Porsche 718 Boxster. Официално бе потвърдено, че по-нататък се очаква и плъг-ин хибридна версия на модела.

Новата генерация бе представена официално в петък на конкурса за елегантност в Пебъл Бийч, САЩ. Носеща кодовото название G29, тя ще се появи на пазара в Европа, включително и в България, през март догодина. Премиерният модел бе М40i, с шестцилиндров редови мотор и 340 конски сили мощност. Германците ще обявят официално какви други двигатели се предвиджат през септември, малко преди европейската премиера на модела в Париж. 

Окончателното Z4 силно напомня на концептуалния модел, който преди година КОЛЕЛА ви показа в репортаж от автосалона във Франкфурт. Най-видимата разлика спрямо досегашното поколение е по-късото междуосие. Сгъваемият алуминиев покрив на стария модел си отива, заменен от текстилен. От това колата печели по-ниско тегло (общо около 50 килограма под предшественика), а и покривът се прибира и отваря много по-бързо - за едва 10 секунди. 

Новото Z4 е първият продукт на съвместните усилия на BMW и Toyota, от които съвсем скоро трябва да се роди и новата Supra. Покрай технологичните близости обаче между двата модела ще има и доста разлики: Z4 ще се продава само като кабриолет, докато Supra ще е само купе. 

Показаният в Пебъл Бийч модел е M40i, с трилитров шестцилиндров редови мотор и 340 конски сили - достатъчни за 4.6 секунди от 0 до 100 км/ч. Колата има електрическо адаптивно окачване, ново поколение спортни спирачки и диференциал с ограничено приплъзване от M Sport. Разпределението на тежестта е точно 50:50 между предната и задната ос. 

 

Снимки: BMW

Източник: Automedia.bg