Новини

30 март 2016

Драг: BMW i8 срещу BMW М4

Бъдещето срещу традициите

Британският Top Gear организира дуел между две спортни купета от актуалната гама на BMW - i8 и М4. Състезанието представлява драг от място на разстояние 1/4 миля.

Въпреки че представляват спортни автомобили с две врати, i8 и М4 имат коренно различни концепции. BMW i8 е футуристичен екологичен автомобил с хибриден агрегат и AWD задвижване, докато М4 следва класическата формула за спортен автомобил на марката - поставен зад предната ос бензинов двигател и задвижване към задните колела.

Не липсват обаче и прилики. Общото тегло и времето за спринт от 0 до 100 км/час на двете машини са почти аналогични, което предполага оспорвано състезание.

Коя концепция ще се представи по-добре при дисциплината драг на 1/4 миля - новаторското хибридно задвижване или класическия бензинов двигател - вижте във видеото. Резултатът вероятно ще ви изненада.

BMW i8 е plug-in хибрид, който се задвижва от системата, съчетаваща бензинов и електрически двигатели. Батериите могат да бъдат заредени и в електрическата мрежа, като в напълно електрически режим автономията на колата достига 35 км.

Бензиновият двигател е TwinPower Turbo с три цилиндъра и обем от само 1.5 литра, но доставя внушителните 231 к.с. и 320 Нм. Той отговаря за задвижването на задните колела и работи с 6-степенна автоматична трансмисия. На предния мост е поставен електромотор със 131 к.с., който е куплиран с 2-степенна автоматична скоростна кутия. Той черпи енергия от литиево-йонна батерия с капацитет 5 кВтч.

Общата мощност на хибридната система, която доставя задвижване към четирите колела, е 362 к.с. и 570 Нм. Ускорението от място до 100 км/час отнема 4,4 секунди, като в същото време средното потребление на гориво е само 2.5 л./100 км. Общата маса е 1490 кг., като е разпределена между двата моста в съотношение 50 / 50.

BMW М4 е създаден по класическата формула на марката - задно задвижване и поставен зад предната ос мотор. В този случай двигателят е с обем 3,0 литра и мощност 431 к.с., като работи съвместно или с 6-степенна механична скоростна кутия, или със 7-степенен автомат с два съединителя. Моделът ускорява от 0 до 100 км/ч за 4.1 секунди и развива 250 км/ч. Общото му тегло е 1572 кг.

Източник: Automedia