Blog

9 February 2016

BMW M вдига скоростта с хибриди

Напълно електрически модел на спортното подразделение обаче не се предвижда

Спортното подразделение BMW M GmbH в най-скоро време ще разполага с хибриден модел, пише Auto Express, цитирайки Дирк Хакер, вицепрезидент на отдела, отговарящ за инженеринговата дейност на производителя.

Хакер не посочва конкретни срокове за пускането на такава машина, но споделя, че електрифицирането на автомобилите е неизбежно и то ще засегне не само стандартните шосейни коли. За разлика от тях обаче при машините на BMW M GmbH системата ще помага не само за редуцирането на вредните емисии, но и за постигането на по-добра динамика.

"Ще се обърнем към електрическите системите, това е неизбежно", твърди Дирк Хакер, пояснявайки, че основната цел на иновацията е повишаване на динамичните възможности.

Това съвсем не е случайно, все пак BMW е първата луксозна компания, която предложи спортен хибриден модел на пазара - i8. С електрическо задвижване разполагат също така настоящите върхови суперколи - McLaren P1, Porsche 918 Spyder и Ferrari LaFerrari.

Бъдещият такъв модел на BMW M GmbH обаче няма да бъде напълно електрически, а хибриден, тъй като компанията е направила проучване, което е установило, че клиентите нямат намерение да се откажат от звука на конвенционалния мотор.

"Вече имаме голям опит при създаването на сериен хибриден модел с висока динамика. Важно е обаче в детайли да преценим не само ползите от електрифицирането на чистокръвен спортен автомобил, но и компромисите, които налага това. Именно затова работим върху специални структурни решения", допълни Хакер.

Към момента не е ясно дали компанията ще предложи хибридна версия на настоящ свой модел или подготвя напълно нова суперкола.

 

Източник: Automedia