Blog

3 March 2020

BMW разкри с какво иска да контрира Tesla

Германската автомобилна компания BMW официално представи своето първо електрическо „гран купе“ - стилния седан i4. Премиерата на модела трябваше да се състои на автосалона в Женева, но заради отмяната му баварците заложиха на онлайн предаване от Мюнхен, където догодина започва производството на серийния вариант.

 

По-голяма част от информацията беше разкрита още преди премиерата, като оставаше да видим някои детайли от дизайна. Концептуалният i4 получава гигантска решетка на радиатора, която в случая е само декор, зад който са скрити датчиците на системата за автопилот. Предната броня е останал без ненужните въздухозаборници, а като цяло седанът прилича на купе, като външните огледала са заменени от камери (те вероятно ще отпаднат при серийния вариант).

Главната особеност на салона е огънатият към водача широк дисплей, обединяващ мултимедийната система и приборния панел. Подобна технология ще бъде използвана и при електрическия кросоувър iNext, който също ще излезе през 2021 г.

Потвърдени бяха и техническите характеристики на модела. BMW Concept i4 се задвижва от електромотор с 530 к.с. и батерия с капацитет 80 кВт/ч, които осигуряват пробег от 600 км с едно зареждане (по цикъла WLTP). Същите характеристики ще има и серийният електромобил, който ще трябва да се бори за клиенти с Tesla Model 3.

 

Снимки: BMW

Източник: Automedia.bg