Новини

31 юли 2016

Jaguar Land Rover ще използва двигатели BMW

Става въпрос за върховите V8 мотори на германците, твърди Automobile Magazine

Концернът BMW и групата Jaguar Land Rover са постигнали споразумение, според което моделите на британския производител ще получат обновена версия на V8 Twin Turbo мотора на баварците, съобщава Automobile Magazine.

Сделката е пред финализиране, като тя предвижда агрегатът да се поставя на всички високопроизводители модели на Jaguar и Land Rover. В момента V8 двигателят на BMW разполага с обем от 4,4 литра, като развива между 450 и 600 к.с., но заради нуждите на британците ще бъде преработен. Така обемът му ще бъде намален до 4,0 литра.

В BMW смятат да насочат усилията си предимно в разработката на 4- и 6-цилиндрови агрегати, но предстоящата сделка ще им позволи да продължат производството на V8 мотори, като голяма част от тях ще бъде предназначена за конкуренти. Подобен ход е доста рентабилен, тъй като V8 двигателят използва голяма част от компонентите на 6-цилиндровия агрегат и това намалява разходите по производството му.

Самият 4,4-литров V8 двигател на BMW се произвежда от 2008 г., като вече на три пъти бе обновяван основно. В различни периоди той бе поставят на BMW X5 и X6, както и на някои версии 750i, 550i и 650i. От него се възползваха и в компанията Alpina, която се занимава с доработката на модели на баварския производител.

Снимки: BMW
 

Източник: Automedia