Новини

3 февруари 2015

Колите на BMW вече не се крадат лесно

Проблемът бе открит от немския автомобилен клуб ADAC, който алармира, че онлайн системата ConnectedDrive дава възможност за лесна кражба на моделите на компанията, оборудвани с този софтуер. За целта били необходими само смартфон и специално приложение, чрез които джамбазите можели дистанционно да манипулират ключалките на вратите и стартирането на мотора, при това без собственикът на автомобила да разбере.

Сега от BMW съобщават, че не просто са отстранили открития от ADAC пропуск, но и са повишили допълнително сигурността на автомобилите си.

"Благодарение на онлайн-възможностите на BMW Group ConnectedDrive пропускът бе отстранен бързо и сигурно при всички автомобили. Достъпът до важните за шофирането функции е напълно изключен. Посещение в сервизите не е необходимо", сочи информацията от компанията.

От BMW поясняват, че въпросното актуализиране на системата се извършва автоматично, когато автомобилът се свърже със сървъра на BMW Group или водачът ръчно активира сервизната конфигурация.

"Обновените онлайн-услуги на системата ползват криптирането, което в повечето случаи се използва и от финансовите институции при онлайн-банкиране. Чрез HTTPS-протокола данните се криптират, като освен това от автомобила се идентифицира и сървъра на BMW Group, преди да започне прехвърлянето на данни чрез мобилната мрежа. По този начин BMW Group своевременно повиши сигурността на BMW ConnectedDrive, защото досега не са известни случаи на неоторизиран достъп до данни отвън или дори само опит за такова действие", заявяват от BMW.

 

Източник: Automedia