Новини

19 юли 2019

MINI обяви отказ от бензини, дизели и хибриди през 2030 г.

До 2030 г. компанията MINI ще се откаже напълно от бензиновите, дизеловите и дори хибридните задвижващи системи и ще премине на изцяло електрически агрегати. Това съобщи пред Auto Express управляващият директор на производителя Питър Шварценбауер. 

Според топ-мениджъра, екологичните изискванията в големите европейски градове стават все по-трудни за покриване и за да може да оцелее марката MINI, тя трябва да се пригоди към тези условия. В същото време, в компанията отчитат повишаващия се интерес към електромобилите и ще поемат именно в тази посока.

MINI Cooper SE

Шварценбауер допълни, че първият електромобил на марката  - Cooper SE, се приема много радушно от публиката и от медиите. В компанията не са очаквали подобни оценки, които са доказателство за това, че MINI трябва да се насочи към електрификация на гамата си.

"Електромобилите идеално се вписва в нашата концепция, защото първата марка, която ви идва в ума, след като чуете понятието "градски автомобил" е именно MINI", обясни босът на MINI.

MINI Cooper SE

Първият електрически модел на марката - MINI Cooper SE, е оборудван с електромотор с мощност 184 к.с. и батерии с капацитет 32,6 кВт/ч. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 7,3 секунди, а пробегът с едно зареждане е 270 кч. Разработката на модела отне на MINI точно 10 години, след като първият експериментален прототип се появи още през 2009 г.

Снимки: MINI

Източник: Automedia.bg