Новини

1 юли 2015

Нови подробности за бъдещото BMW i5

Третият представител на новото i-семейство на германската компания ще бъде седан, чието производство ще стартира през 2019 г. Това противоречи на казаното по-рано от вицепрезидента на BMW Клаус Фрьолих, който бе категоричен, че подобен модел няма как да бъде готов до края на настоящото десетилетие.

Според информацията обаче успехът на Tesla Model S е принудил баварците да форсират разработването на i5. За него вече се знае, че на габарити ще бъде еднакъв с BMW 3-Series, но ще предлага по-голямо вътрешно пространство. Това ще бъде постигнато с увеличаване на разстоянието между двете оси и поставянето на електромотора между задните колела.

BMW i5 първоначално ще представлява чист електромобил, който ще се задвижва от два електромотора с мощност 225 и 135 к.с. По-късно ще се появи и версия plug-in, която ще бъде оборудвана с електромотор с 275 к.с. и двигател с вътрешно горене.

И двете версии – електрическата и хибридната, ще бъдат оборудвани със система за задвижване на четирите колела. Каросерията ще бъде от въглеродни нишки, което ще позволи общото тегло на модела да не превишава 1500 кг. Бъдещото BMW i5 ще се сглобява в завода в Лайпциг на същия конвейер, използван за i3 и i8.

 

Източник: Automedia