Новини

20 март 2015

Първата електрическа кола на BMW

Моделът е експериментален и е базиран на така наречената "02 series". Електрическият 1602e се появява за първи път пред публика по време на Летните олимпийски игри в Мюнхен през 1972 година.

Колата е оборудвана с 12 стандартни автомобили акумулатора, имащи обща маса от 350 кг., които са поставени на мястото на двигателя с вътрешно горене. Задвижващият електромотор е доставен от Bosch, като с напълно заредени батерии електрическият 1602e може да измине около 60 км.

Моделът е използван единствено по време на игрите както за превозване на официални лица, така и като ескортиращ автомобил за определени дисциплини, като маратона например.

В BMW са конструирали общо два екземпляра от модела, които представляват първата разработка на компанията в областта на електрическото задвижване. Днес BMW предлага напълно електрическия i3, както и хибридите с възможност за зареждане в електрическата мрежа i8 и Х5.

"Електромоторите не са се променили особено до днес. Основният пробив индустрията направи при батериите. Настоящите литиево-йонни акумулатори са далеч по-надеждни и практични от използваните по онова време", се казва в съобщението от BMW.

Именно непрактичните батерии спират електрическите автомобили при появата им преди повече от 100 години, давайки път на колите с двигател с вътрешно горене.

 

Източник: Automedia