Новини

21 май 2016

Повече мощност и ефективност за квартета на компактните BMW M Performance автомобили

Повече мощност и ефективност за квартета на компактните BMW M Performance автомобили

Новият редови шестцилиндров двигател с мощност 250 кВт/340 к.с. осигурява още по-висока динамика и понижен разход на гориво при BMW M140i 3 врати, BMW M140i 5 врати, BMW M240i Купе и BMW M240i Кабриолет – новите означения на моделите отразяват смяната на поколенията под предния капак и свързаната с това още по-висока радост от шофирането.

Смяната на поколенията под предния капак от юли 2016 година позволява на BMW M Performance автомобилите от BMW Серия 1 и BMW Серия 2 да разгърнат още по-интензивно своя изключително спортен характер. Новият редови шестцилиндров бензинов двигател е с повишена с 10 кВт/ 14 к.с. до 250 кВт/ 340 к.с. максимална мощност и осигурява не само по-добро ускорение, но и намален разход на гориво и нива на емисиите на СО2. Трилитровият двигател с модернизирана технология M Performance TwinPower Turbo е създаден на базата на най-новото поколение мотори на BMW Group. Свързаният с това напредък по отношение на динамиката и ефективността се изразява и в новите означения на моделите BMW M140i 3 врати (среден разход на гориво: 7,8 л/100 км; CO2 емисии: 179 г/км), BMW M140i 5 врати (среден разход на гориво: 7,8 л/100 км; CO2 емисии: 179 г/км), BMW M240i Купе (среден разход на гориво: 7,8 л/100 км; CO2 емисии: 179 г/км) и BMW M240i Кабриолет (среден разход на гориво: 8,3 л/100 км; CO2 емисии: 189 г/км).

Благодарение на увеличението на мощността BMW M Performance автомобилите от BMW Серия 1 и BMW Серия 2 вече са на нивото на произвежданото от 2011 до 2012 година BMW Серия 1 М Купе. В сравнение с предишните модели ускорението от 0 до 100 км/ч е по-бързо с до 0,3 секунди, разходът на гориво и емисиите в ЕС тестови цикъл са по-ниски със 7%. Серийното оборудване на моделите BMW M140i 3 врати, BMW M140i 5 врати, BMW M240i Купе и BMW M240i Кабриолет включва шестстепенна механична скоростна кутия, като опция се предлага най-новата версия на осемстепенната трансмисия Steptronic Sport. Освен това като алтернатива на задното задвижване за всички модели се предлага и интелигентното двойно задвижване BMW xDrive.

Стандарт за разгръщане на мощността, ефективност и спокоен ход: новият редови шестцилиндров бензинов двигател с технология M Performance TwinPower Turbo

Разработеният за четирите компактни мощни модела двигател се отличава със спонтанни реакции, висока пъргавина и образцова ефективност. Динамичното му разгръщане на мощността е комбинирано с особено интензивно изражение на характерния за редовите шестцилиндрови двигатели на BMW емоционален звук. Новият двигател е с цилиндров блок и глава от алуминий. Типичният за редовите шестцилиндрови двигатели на BMW спокоен ход е комбиниран с нова, оптимизирана шумоизолация. Интегрираният в отлетият от стомана изпускателен колектор TwinScroll турбокомпресор постига особено висок коефициент на полезно действие благодарение на компактната си форма и индиректното охлаждане на нагнетявания въздух. Електрическото управление на уестгейт-клапана, както и близкото до двигателя разположение на катализатора допринасят за оптимизирането на вредните емисии.

Особено прецизното управление на натоварването с цел подобряване на реакциите и ефективността се осигурява от най-новото поколение на напълно променливото управление на клапаните VALVETRONIC. Актуалният вариант на технологията M Performance TwinPower Turbo е допълнен от променливото управление на разпределителните валове двоен VANOS. Необикновено изгодното за този клас съотношение между радостта от шофирането и разхода на гориво се осигурява и от управляваната според нуждите водна помпа, управляемата маслена помпа, електромеханичното кормилно управление, автоматичната функция Старт/Стоп, регенерацията на спирачната енергия, както и други функции, разработени в рамките на BMW EfficientDynamics. Благодарение на ранната си и задържаща се дълго тяга новият двигател осигурява въодушевяващо динамични ускорения. Максималният му въртящ момент от 500 Нм е на разположение между 1 500 и 4 500 об/мин. Новият двигател развива максималната си мощност от 250 кВт/340 к.с. при 5 500 об/мин.

Шест степенна механична скоростна кутия с функция за междинна газ, осемстепенна трансмисия Steptronic Sport с увеличен диапазон от предавателни числа

Допълнителна радост от шофирането и оптимизирана ефективност се осигурява и от техническите иновации при пренасянето на мощността към задвижваните колела. Серийната шестстепенна механична скоростна кутия на компактните BMW M Performance вече предлага адаптиране на оборотите за особено хармонични смени на предавките. При низходящо превключване управлението на скоростната кутия повишава комфорта при смяна на предавката чрез активиране на функцията за междинна газ. По този начин успоредно с включването на по-ниската предавка оборотите на двигателя се повишават до оптималното за тази предавка ниво.

Като опция редовият шестцилиндров двигател от най-ново поколение може да бъде комбиниран с новия вариант на осемстепенната трансмисия Steptronic Sport. Автоматичната трансмисия, която е серийна при вариантите на компактните BMW M Performance автомобили с двойно задвижване, има по-голям диапазон от предавателни числа и оптимизиран коефициент на полезно действие, с което допълнително допринася за повишаването на ефективността. Благодарение на възможността за едновременни низходящи превключвания с няколко степени се постига повишена динамика на превключването и особено спонтанни реакции на движенията на педала на газта. Освен това комфортът при пътуване и акустиката се оптимизират от работещия в зависимост от оборотите гасител на усукващите колебания. Осемстепенната трансмисия Steptronic Sport се отличава с особено висока динамика на превключванията и освен функцията Launch Control за оптимизирано ускорение от място предлага и предвиждаща стратегия на превключването. При автомобилите, оборудвани с навигационна система, управлението на трансмисията освен със ситуацията на пътя се съобразява и с маршрута, за да определи идеалния момент за превключване на предавката.

По-висока динамика , по-нисък разход на гориво: ускорението е подобрено с до 0,3 секунди, разходът а гориво е понижен с до 7%

Повишената благодарение на модернизираното задвижване динамика се отразява и на подобреното ускорение. Моделите BMW M140i 3 врати и BMW M140i 5 врати със серийната шестстепенна скоростна кутия врати ускоряват от 0 до 100 км/ч за 4,8 сек, а с опционалната осемстепенна трансмисия Steptronic Sport за 4,6 сек. Това означава, че те постигат скорост 100 км/ч 0,3 секунди по-рано от предишните модели. Същото е и подобрението при BMW M140i xDrive 3 врати и BMW M140i xDrive 5 врати, които ускоряват от 0 до 100 км/ч за само 4,4 секунди. Средният разход на гориво при тестовия цикъл на ЕС е 7,8 л/100 км за BMW M140i 3 врати и BMW M140i 5 врати (автоматична трансмисия: 7,1 литра) респективно 7,4 л/ 100 км за BMW M140i xDrive 3 врати и BMW M140i xDrive 5 врати. Разходът на гориво е намален с 3 до 5% в сравнение с предишните модели. Съответните емисии на СО2 са 179 г/км (автоматична трансмисия:163 г/км) за моделите със задно задвижване и 169 г/км за моделите с xDrive.

BMW M240i Купе ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,8 сек. (автоматична трансмисия: 4,6 сек.) и за 4,4 сек. в комбинация с двойно задвижване. Това означава, че ускорението е подобрено с 0,2 сек. Разходът на гориво в ЕС тестови цикъл е намален с 4 до 7 % в сравнение с предишните модели. С механична скоростна кутия BMW M240i Купе изразходва 7,8 л/ 100 км. (179 г/км), с осемстепенна трансмисия Steptronic Sport – 7,1 / 100 км (163 г/км), а като BMW M240i xDrive Купе изразходва 7,4 л/ 100 км (169 г/км).

С 0,3 секунди по-бързо ускорява от 0 до 100 км/ч и откритият BMW M Performance автомобил. Стойностите вече са 4,9 сек. (автоматична трансмисия: 4,7 сек.) за BMW M240i Кабриолет и 4,6 сек. за BMW M240i xDrive Кабриолет. Средният разход на гориво и емисиите в ЕС тестови цикъл са намалени с 2 до 6 %. Те вече са 8,3 л/ 100 км (189 г/км) в комбинация с шестстепенна механична скоростна кутия, 7,4 л/ 100 км (169 г/км) с осемстепенна трансмисия Steptronic Sport и 7,8 л/ 100 км (179 г/км) за BMW M240i xDrive Кабриолет.

Освен от оптимизираното задвижване спортното усещане при шофиране на компактните BMW M Performance автомобили се повишава и от специфично подбраното за моделите оборудване. Автомобилите серийно се оборудват с М спортно окачване (снижено с 10 мм) и 18-инчови М алуминиеви джанти с ексклузивен дизайн с двойни спици, М спортна спирачна система, променливо спортно кормилно управление с функция Servotronic, специфичен за модела М аеродинамичен пакет и корпуси на страничните огледала в цвят Ferric Grey metallic. За спортната атмосфера в интериора допринасят спортните седалки, тапицирани в комбинация текстил/Alcantara със сини контрастни шевове, М коженият волан и М опората за крака на водача.

 

Източник: auto-press.net