Новини

21 август 2015

Следващите BMW M3 и M4 ще бъдат хибриди

Изданието The Detroit Bureau твърди, че двата автомобила ще запазят редовите си 6-цилиндрови турбо двигатели, но те ще бъдат сериозно модернизирани и това ще позволи увеличаването на максималния въртящ момент с около 100 Нм. Включването на електромотор в системата ще увеличи не само мощността на агрегатите, но и ще промени задвижването.

Сега то е към задната ос, но при следващите поколения ще бъде 4х4, твърди информацията. Двигателят с вътрешно горене ще задвижва задните колела, а електромоторът – предните. Освен това новите M3 и M4 ще бъдат оборудвани със система за рекуперация на кинетичната енергия (KERS), както и с други технологии от Формула 1.

Именно това решение е породило сериозни спорове в ръководството на BMW. Част от топ мениджърите на концерна са на мнение, че допълнителният електромотор и батериите за него ще повишат значително теглото на автомобилите и ще попречат на управляемостта им, пише The Detroit Bureau.

Привържениците на идеята за хибридизация на седана и купето обаче твърдят, че до смяната на поколенията на M3 и M4 концернът ще може да разработи по-леки батерии. Освен това увеличеното тегло ще бъде компенсирано с по-сериозното използване на карбон в каросерията на двата автомобила. За целта в BMW ще използват и опита, който натрупаха в процеса на създаването на двата си екомодела – i3 и i8.

 

Източник: Automedia