Новини

19 декември 2015

Следващото BMW M5 ще бъде с 4x4

Системата за задвижване на четирите колела ще се задейства само при нужда

В цялата си история седанът BMW 5-Series е бил само със задно предаване. Надпреварата в увеличаването на мощността обаче принуждава инженерите на марката да търсят нови варианти за подобряване на сцеплението. И най-очевидната крачка в тази насока е увеличаване на броя на задвижващите колела.

Това ще засегне следващото поколение на модела, включително и неговата М-версия, твърди BMW Blog. Новата „петица” ще се появи през 2016 г., но за спортния вариант феновете на марката ще трябва да чакат поне още година и половина.

Любопитното е, че 5-Series ще се предлага с три варианта на задвижване – само задно и две модификации 4x4. Едната от тях е позната xDrive, която е способна при нужда да прехвърли целия въртящ момент на една от осите. Втората е предназначена за M5, като при нужда ще помага на водача, но няма да прехвърля целия въртящ момент към предната ос.

Очакванията са бъдещото BMW M5 да получи 4,4-литровия V8 двигател, който в момента развива 570 к.с., но мощността му ще надмине 600 к.с. Моторът работи в комбинация със 7-степенна автоматична скоростна кутия с два съединителя.

Според информациите на пазара в САЩ ще се предлага единствено вариант със задвижване на четирите колела. Като цяло моделът ще намали теглото си с около 100 кг., благодарение на използване на олекотени материали в каросерията.

 

Източник: Automedia