Новини

26 септември 2015

Въвлякоха BMW в дизеловия скандал

Моделът BMW X3 xDrive 20d с 2,0-литров дизелов мотор е бил подложен на тест от Международния съвет за чист транспорт (ICCT), като резултатите са показали, че азотните оксиди са цели 11 пъти над нормата, сочи информацията.

"Нашите данни са категорични, че Volkswagen не е единствената компания с подобен проблем", казва пред изданието Петер Мок от ICCT. Но пояснява, че това съвсем не означава, че е използван софтуер за манипулиране на данните.

От BMW коментират, че техните автомобили не са оборудвани с подобен софтуер. И допълват, че ще се свържат с ICCT, за да получат подробности за проведеното от тях изследване. Според ръководството на баварците обаче няма да има разлика между обявените досега показатели и тези от тестовете.

Заради информацията акциите на базирания в Мюнхен производител поевтиняха с 10% само в рамките на днешния ден, като достигнаха нива от 72.05 евро.

Акциите на другия голям немски концерн - Daimler, също се повлияха от общата несигурност в сектора, отбелязвайки спад с 3,5 на сто.

 

Източник: Automedia