Новини

8 август 2018

Вижте как се правят V8 моторите за BMW 8 Серия

Впечатляващите 4,4-литрови агрегати се сглобяват в Мюнхен

Двигателите на новата 8 Серия на BMW се произвеждат в завода на баварците, който притежава най-богата история и традиции – този в Мюнхен. Производството на новия луксозен спортен модел вече стартира, а заедно с него започва и сглобяването на първите V8 мотори –а 8-ата серия. 

Новото BMW M850i xDrive Coupe получава 4,4-литров V8 мотор с 530 конски сили и среден разход 10,5 литра, който отделя малко над 200 грама въглероден двуокис на километър. 

При създаването на тези мотори се използват най-новите технологии на BMW, както и прецизната работа и опитът на специалистите, които преследват най-високото качество на изработка. Резултатът е двигател, който осигурява радост от шофирането и динамика, идваща от моторните спортове, все пак участието на М-дивизията при създаването на автомобила и мотора няма как да бъде пропуснато. 

При производството на мощни двигатели, подложени на сериозни натоварвания има висок дял на прецизна ръчна изработка от висококвалифицирани специалисти, които проследяват всеки отделен двигател през неговия индивидуален производствен процес.

Цилиндровият блок, картерът и цилиндровата глава на новият V8 двигател се доставят в Мюнхен от леярната за леки сплави на завода на BMW Group в Ландсхут, монтират се на системни носачи с интегриран модул за данни и след това се дообработват механично с най-висока прецизност. По този начин в хода на процеса на сглобяване е възможно запаметяване на всички свързани с качеството данни като например моментът на затягане на болтовете или хлабината на клапаните. Обмяната на данни гарантира, че на всички станции за сглобяване ще се ползват подходящите за конкретния двигател инструменти и моменти на затягане. В допълнение към това централните компоненти като черупките на лагерите, мотовилките или цилиндровите глави имат индивидуален код. Това позволява прецизно проследяване на движението на всеки детайл от доставката до монтажа.

Снимки и видео: BMW

Източник: Automedia.bg